Uuden vuoden tällä puolen

Vuoden vaihtuessa moni pohtii tavoitteitaan ja suunnitelmiaan uuden vuoden varalle. Jokaisella meistä on odotuksia siitä, mitä uuden vuoden soisi tuovan tullessaan, minkälaisia asioita itse kukin haluaisi vuoden aikana tapahtuvan ja minkälaisiin tavoitteisiin yltää.

Uuden kynnyksellä ja tuoreen vuoden puhdas sivu edessä sitä on taipuvainen innostumaan asioista ja asettamaan itselleen kunnianhimoisiakin tavoitteita. Niiden saavuttaminen vaatii paljon työtä, mutta kun heti vuoden alussa aloittaa, on enemmän aikaa toteutukselle!

Tiesitkö, että jos kirjoitat tavoitteesi konkreettisesti auki, on niillä huomattavasti suurempi todennäköisyys toteutua kuin jos vain ajattelet tavoittelemiasi asioita hiljaa itseksesi? Julkiseksi tuotu tavoite saattaa sitouttaa vielä huomattavasti vahvemmin.

Ennen uusien tavoitteiden asettamista on hyvä pysähtyä ja käydä läpi kulunut vuosi. Mitä ajattelin vuosi sitten? Minkälaisia asioita tavoittelin silloin? Mitä tavoitteistani olen saavuttanut ja mitä en? Jos jotain jäikin saavuttamatta, mitkä asiat vaikuttivat siihen? Mistä saavutuksistani olen kaikkein ylpein?

Motivaatio on voima, joka ajaa meitä kohti tavoitteitamme. Mistä motivaatio syntyy, riippuu paljon ihmisestä. Siinä missä toinen kaipaa ulkopuolista ohjausta ja arviointia, saattaa toinen motivoitua enemmän itsekseen työskentelystä ilman muiden mielipiteitä. Mistä ikinä motivaatiosi syntyykään, pidä siitä kiinni ja ruoki sitä! Fiilistele ajatuksella, että olet saavuttanut tavoitteesi. Miltä sinusta silloin tuntuu?

Olen huomannut, että motivoidun itse kaikkein eniten siitä, että kertaan aikaisempia saavutuksiani, palaan siihen hetkeen kun saavutukseni vielä oli tavoite, rivi pikkuisessa muistikirjassani. Päättäväinen ajatus ja usko itseeni. Jostain syystä hieman mahdottomalta tuntuvat tavoitteet ovat kaikkein motivoivimpia ja saavat mielikuvitukseni liikkeelle. Mitä ihan pientä voin tehdä nyt heti ollakseni piirun verran lähempänä tavoitettani? Minimaalinenkin onnistunut askel kohti tavoitetta innostaa minua aivan valtavasti ja antaa positiivista, eteenpäin työntävää energiaa!

Viime vuonna tähän aikaan tavoitelistallani oli monia asioita. Tavoitteeni oli mm. tulla paremmaksi koiranohjaajaksi, saavuttaa rally-tokon mestariluokassa kiinnityksiä valionarvoon, uskaltaa osallistua koiratanssikisoihin uudessa luokassa ja haastaa itseäni monella muulla saralla.

Huomaan, että edistyin kohti tavoitettani kaikkein huikeimmin siinä asiassa, jonka olin lausunut julki.  Eräässä yhteydessä tulin nimittäin hyvin päättäväisesti tokaisseeksi, että teen koirastani rally-tokovalion. Kun lausuin sen ääneen, jäivät nuo kunnianhimoiset sanat kaikumaan korviini.  Matkaa oli edessä.

Kuten saatat tietää, tavoitteeni toteutui  – tarkkaanottaen valioita tehtiin viime kesän aikana aikaan oikein kaksin kappalein! Tavoitteen ääneen sanominen teki siitä konkreettisen ja todellisen. Osittain huomaamattani tein ratkaisuja, jotka veivät minua kohti tavoitettani.

Matka tavoitteeseen on harvemmin suoraviivainen ja yksinomaan nousujohteinen. Mutkia retkeen tulee takuuvarmasti ja silloin tarvitaan motivaatiota. Kun tiedät mistä motivoidut, voit vaikka kirjoittaa ylös asioita, jotka nostavat sinut heikolla hetkellä ylös. Epäonnistumisten ei saa antaa lannistaa, eikä sellaisia oikeastaan olekaan. On nimittäin hyödyllistä tiedostaa asiat, jotka eivät toimi. Silloin osaa seuraavalla kerralla tehdä toisin. Jokainen matalalentohetki on myös tärkeä, sillä ilman miinusmerkkisiä sattumuksia ei edistyminen, onnistuminen ja tavoitteen saavuttaminen tuntuisi ollenkaan niin hyvältä!

Tänä vuonna tavoitteeni  on olla itselleni armollinen ja tehdä asioita, jotka virkistävät minua. Mitä koiraharrastuksiin tulee, on tavoitteeni sekä ylittää uusia rajoja että tehdä sellaisia asioita, joista sekä koirani että minä voimme yhdessä nauttia. Tavoittelen myös uusia kokemuksia ja voimaa antavia hetkiä rakastamieni asioiden parissa. Ennen kaikkea haluan pitää hauskaa.

Uusia verkkoja veteen on heitelty ja aika näyttää, mihin tie vie. Fiilistelen vielä tovin viime vuoden menestyshetkillä – ehkä niillä pärjää kunnes kevätaurinko herättää horroksesta ja patistaa toimimaan?

Jos haluat saada vinkkejä ja intoa oman koirasi kanssa toimimiseen, jätä yhteystietosi tästä. Lupaan kohdella osoitettasi arvokkuudella! Lähetän postia enintään 1-2 kertaa kuukaudessa ja pääset milloin vain perumaan postien tulon.

Artikkelin kuvat: Pixabay

Elämän eväitä pentukurssilta, osa 2

Keväällä alkaneet pentukurssit ovat jo hyvässä vauhdissa. Pentukursseilla opitaan elämää varten. Yhteiselo koiran kanssa on huomattavasti mukavampaa kun omistajan työkalupakista löytyy oikeita välineitä lemmikin kanssa toimimiseen.

Tässä artikkelisarjassa käsitellään jokaiselle pennulle tarpeellisia arkiasioita. Harjoitusten aiheet sopivat myös varttuneemmille koirille, joita ei aikaisemmin ole koulutettu tai joiden omistaja haluaa parantaa koiransa arkikäytöstä.

Vieraan ihmisen käsittely

Koiranomistajan arki helpottuu kun lemmikki totutetaan jo pennusta vieraan ihmisen käsittelyyn. Eläinlääkärin on pystyttävä koskemaan koiraan, jotta tutkimukset ovat mahdollisia. Jos kyseessä on trimmattava rotu, täytyy koiraa pystyä koskettamaan, jotta turkki saadaan hoidettua. Erilaisissa koiraharrastuksissa ryhmään pääsyn edellytyksenä on koira, joka pystyy työskentelemään vieraiden ihmisten ja koirien lähellä ja osoittamaan ryhmäkelpoisuutensa läpäisemällä niinsanotun luoksepäästävyystestin.

Koiranpennun käsittely on helppo aloittaa sylissä. Kun otat koiran syliin, sivele sitä joka puolelta varpaidenvälejä myöten. Pyydä myös muita koiran kanssa päivittäin tekemisissä olevia toimimaan samoin. Kehu pentua, kun se antaa käsitellä itseään. Jatka käsittelyharjoituksia pöydällä niin, että koira seisoo omilla jaloillaan. Nostele tassuja, tutki korvat, hampaat ja silmät jne. Kurkkaa myös hännän alle ja kopeloi koira läpikotaisin. Palkitse koiraa sitä ruhtinaallisemmin, mitä hankalampi harjoitus sille on.

Koiraa käsitellään aina rauhallisesti. Eläin vaistoaa kiireisen ja stressaantuneen ihmisen – eihän sellaisen lähellä ole hyvä olla! Mitä haasteellisemmaksi koet koirasi kanssa käsittelyharjoitukset, sitä tärkeämpää on, että olet itse määrätietoinen ja käyttäydyt rauhallisesti.

Jos pentu pyristelee pois tilanteesta, yrittää käyttää hampaitaan tai heittäytyy muutoin hankalaksi, pysy rauhallisena ja muista, että myös epäonnistuneet käsittelyharjoitukset kartuttavat pennun kokemusvarastoa. Pyri pitämään harjoitukset sellaisina, että pentu selviytyy niistä, voit palkita sen ja teillä molemmilla on harjoituksen jälkeen hyvä mieli.

Tässä käsittelyharjoituksessa pentua palkittiin siitä, että sen kaikki neljä tassua osuivat pöydän pintaan. Vieraan ihmisen käsittely oli tälle yksilölle jo niin tuttua puuhaa, että se meinasi melkein lentoon lähteä!

Lenkkikäytös

Moni ensimmäisen koiran hankkinut on ymmällään, kun pentu ei kävelekään ulkoilutilanteissa suoraan eteenpäin, vaan kieppuu narussa miten sattuu ja kietoo taluttajansa nippuun pyörimällä tämän ympäri.

Kokemattoman koiran kanssa ulkoiltaessa on narun ylemmän pään oltava valppaana. Ei voida olettaa, että koira tietäisi, mitä siltä halutaan jos sitä ei ole sille kerrottu! Ensimmäinen pohdittava ja koiran lähipiirin kanssa keskusteltava asia on se, miten koiran halutaan lenkillä käyttäytyvän. Sääntöjen on syytä olla samat taluttajasta riippumatta.

Ensimmäisen koirani kanssa kamppailin tämän asian kanssa itsekin. Nuorena opiskelijana saatoin useamman kerran viikossa lenkkeillä äitini jääkaapille ja palata sieltä ruokakassi toisessa ja koirantalutin toisessa kädessä. Paluumatka oli hankala, koska koira ei osannut kulkea hallitusti. Harjoittelu alkoi siitä, että päätin koiran kävelevän pientareen puolella ruokakassin ollessa ajotien puoleisessa kädessäni. Aloin palkkaamaan koiraa siitä, kun se pysytteli haluamassani paikassa ja estin sen aikeet esimerkiksi takaani kiertämiseen.

Ohitukset ja häiriöt

Ulkona liikuttaessa on ensiarvoisen tärkeää ennakoida tilanteita. Erityisesti kaupunkiympäristössä tapahtuu monenlaisia asioita lyhyessä ajassa – usein niin, että koira huomaa ne ennen omistajaansa. Jos näet edessäpäin jotakin, mitä ette vielä ole pentusi kanssa valmiita ohittamaan, ennakoimalla ennätät muuttamaan suuntaa tai reittiä.

Varmin tapa opettaa koira häiriintymään ulkopuolisista asioista on reagoida niihin voimakkaasti itse. Varmoin askelin etenevään ihmiseen koira voi luottaa ja tuntea olonsa turvalliseksi. Tulipa vastaan mitä tahansa, kävele eteenpäin määrätietoisin askelin, huomioi koirasi, kannusta ja palkitse sitä oikeanlaisesta käytöksestä.

Tämän artikkelisarjan ensimmäisessä osassa käsiteltiin kontaktia ja sen merkitystä sujuvalle yhteiselolle. Ohitustilanteissa kontakti on ensiarvoisen tärkeä juttu. Kertaa aihe tarvittaessa täältä.

Jos haluat saada vinkkejä ja intoa oman koirasi kanssa toimimiseen, jätä yhteystietosi tästä. Lupaan kohdella osoitettasi arvokkuudella! Lähetän postia 1-2 kertaa kuukaudessa ja pääset milloin vain perumaan postien tulon.

Artikkelin kuvat: Terhi Laine.

Elämän eväitä pentukurssilta, osa 1

Pentukurssien käynnistyminen on varma kevään merkki. Pentukursseilla opitaan elämää varten. Yhteiselo koiran kanssa on huomattavasti mukavampaa kun omistajan työkalupakista löytyy oikeita välineitä lemmikin kanssa toimimiseen.

Tässä artikkelissa käsitellään jokaiselle pennulle tarpeellisia arkiasioita. Harjoitusten aiheet sopivat myös varttuneemmille koirille, joita ei aikaisemmin ole koulutettu tai joiden omistaja haluaa parantaa koiransa arkikäytöstä.

Palkkiot kohdilleen

Pentu oppii nopeasti, mikä toiminta on sille kannattavaa ja mikä ei. Toiminnan kannattavaksi tekee palkkio. Palkkio voi olla esimerkiksi iloinen kehuminen, namipala tai leikkihetki omistajan kanssa.

Palkkiota valittaessa on syytä huomioida, että erilaisten palkkioiden rankinglistan määrittää koira, ei omistaja. Kannattaa siis nähdä hieman vaivaa ja testata, mistä oma pentu eniten pitää.

Pennunomistajan on hyvä muistaa, että myös ihmisen toiminta voi olla koiralle palkkio. Monet omistajaa myöhemmin harmittavat käytökset saavat alkunsa omistajan ajattelemattomasta toiminnasta. Esimerkiksi jos pentu hyppii päin omistajaa saaden tämän huomion, muodostaa ihmisen toiminta koiralle palkkion, jonka takia sen kannattaa toistaa käytöstä.

Aito ilo onnistumisesta on paras kehu koiralle!

Kehu pentua sydämestäsi!

Kun kehut koiraa oikeasta käytöksestä, kehu sitä sydämestäsi! Kuulostaako laiska, monotoninen ”HYYYYYVÄ!” vai iloisesti lirkutettu ”AIVANMAHTAVANTAITAVAPENTU!” sinusta innostavammalta?

Jos naapurisi kuulee kun kehut koiraasi oikeasta käytöksestä, eikä pidä sinua heikkopäisenä, et ole kehunut koiraasi riittävän iloisesti ja kannustavasti!

Kontakti on avain yhteistyöhön

Katsekontakti koiran ja ohjaajan välillä on vähän sama juttu kuin auki oleva puhelinlinja. Viesti kulkee molempiin suuntiin ja kommunikaatio on esteetöntä.

Kontaktia opeteltaessa kannattaa palkita pentu silloin, kun se itse tarjoaa kontaktia ohjaajalleen. Tarkkaile pentuasi arjessa ja opettele poimimaan sen tarjoamat katsekontaktit. Palkitse ja kehu jokaisesta! Koiran ohjaajana pääset jatkossa helpommalla, kun sinun ei tarvitse leikkiä pelleä ja lentokonetta yhtä aikaa saavuttaaksesi koirasi huomion.

Voisi oikeastaan sanoa, että kontaktista ei voi koskaan palkita koiraa liikaa. Hyvinkin korkealla tasolla eri lajeissa olevat koirakot harjoittelevat säännöllisesti kontaktia erilaisissa tilanteissa. Mitä paremmaksi kontakti pentuaikana muodostuu, sitä hedelmällisempi alusta myöhemmälle yhteistyölle on muurattu.

Malli erinomaisesta kontaktista. Kuvan pennulla on ikää 10 viikkoa.

Pentusi halvin henkivakuutus on luotettava luoksetulo!

Luoksetuloharjoittelun tulee alkaa sinä päivänä kun pentu tulee taloon. Usein kasvattaja on rakentanut luoksetulolle pohjan kutsumalla pentuja syömään. ”PENTUPENTUPENTU” on monille nuorille koirille vastustamaton kutsu!

Kätevä hetki treenata luoksetuloa säännöllisesti on ruoka-aika. Pentu syö aluksi neljäkin kertaa päivässä, joten toistoja tulee mukavasti kun harjoituksen muistaa tehdä joka kupillisen kohdalla. Toinen luonteva paikka kutsua koiraa on ennen uloslähtöä. Useimmat koirat pitävät ulkoilusta, joten ulospääsy jo itsessään toimii palkkiona koiralle.

Kun siirryt ulos harjoittelemaan luoksetuloa, hyvä apuväline on pitkä liina tai naru (koiran koosta riippuen). Jos jostain syystä pentu lähteekin vikasuuntaan, saat helposti pysäytettyä sen astumalla narun/liinan päälle.

Luoksetulokutsun tulisi muodostua koiralle ehdottomasti noudatettavaksi asiaksi. Sen takia kutsu koiraasi vain silloin kun olet varma, että se tulee luoksesi.

Seuraavassa artikkelisarjan osassa totutamme koiraa mm. vieraan ihmisen kohtaamiseen ja käsittelyyn sekä otamme askeleita eteenpäin hihnakäytöksen opettelemisessa.

Jos haluat saada vinkkejä ja intoa oman koirasi kanssa toimimiseen, jätä yhteystietosi tästä. Lupaan kohdella osoitettasi arvokkuudella! Lähetän postia 1-2 kertaa kuukaudessa ja pääset milloin vain perumaan postien tulon.

Artikkelin kuvat: Terhi Laine.

Tyytyväinen koira – onnellinen omistaja?

Olen niin iloinen, että olen mukana Eläinkoulutusblogista tutun Jaana Pohjolan (eläinten käytösneuvoja BSc, MSc) luotsaamalla kurssilla Tyytyväinen koira – onnellinen omistaja.

Kun kuulin tästä kurssista ensimmäisen kerran, hyppäsin laakista kattoon! Tuntui, että kurssikuvaus vastasi niin täydellisesti monia ajatuksiani koiran kouluttamisesta, sen kanssa elämisestä ja asioista, jotka vaikuttavat koiran hyvinvointiin. Kurssille oli ihan pakko päästä!

Koiran hyvinvointiin voidaan vaikuttaa mm. kouluttamisella. Esimerkiksi moitteeton hihnakäytös parantaa sekä koiran että omistajan hyvinvointia kun lenkeille on mukava lähteä ja molemmat nauttivat siitä. Kun hihna hymyilee, säästyy sekä koiran kaularanka sekä taluttajan olkapää toistuvilta nykäisyiltä. Koulutuksen lisäksi koiran hyvinvointiin liittyy monta muutakin asiaa.

Koiran lajityypillinen käyttäytyminen kuten myös koiran ja omistajan keskinäinen suhde kuuluvat molemmat kurssin teemoihin. Näistä erityisesti jälkimmäinen puhuttelee minua itseäni kovasti. Olen moneen otteeseen vastaanottanut koulutuskyselyitä saatesanoin: ”Olen seurannut sinua kisoissa ja pidän tavasta, jolla toimit omien koiriesi kanssa. Teidän hyvä suhde näkyy ulospäin.” Kurssilla pääsen paneutumaan koiran ja ihmisen suhteeseen vaikuttaviin asioihin syvällisesti ja se motivoi minua kovasti.

Koiran ja ihmisen hyvä suhde lujittuu yhteisistä kokemuksista. Hyvä suhde helpottaa parin selviytymistä uusissa tilanteissa.

Kilpailevien harrastuskoirien omistajana olen kiinnostunut eläinteni hyvinvoinnista myös siksi, että  koiran kokonaisvaltainen hyvinvointi parantaa oppimistuloksia. Mitä tehokkaammin koirani oppivat, sitä vähemmällä vaivalla minä kouluttajana pääsen kohti tavoittelemiani koulutus- ja kilpailutuloksia.

Ensimmäiseltä kurssikerralta päällimmäiseksi mieleeni jäi, miten tärkeää koiralle on rauhoittuminen. Kyky levätä ja rauhoittua on taito, joka kannattaa opettaa koiralle kuin koiralle, etenkin jos sen kanssa aikoo harrastaa, kilpailla tai vaikka matkustaa mummolaan pitkän matkan taa. Aivan kuten me ihmisetkin, koira väsyy ilman riittävää lepoa.

Rauhoittumista, sen harjoittelua ja merkitystä ei voi kyllin korostaa, sillä asia ei suinkaan ole päivänselvää pässinlihaa ihmisille. Kurssikeskusteluissamme tuli esille myös se, etteivät kaikki koiran omistajatkaan tiedä, mitä kaikkea rauhoittuminen tarkoittaa ja kuinka läheinen asia se on keskittymisen kanssa. Myös ohjaajan osalta.

Koulutustilanteissa kuulee toisinaan ohjaajan tokaisevan koiralleen: ”Keskity!”. Silloin kouluttajan tekisi mieli tokaista sama asia koiran ohjaajalle. Kentän laidalla räplätään mobiililaitteita, vaihdetaan kuulumisia ja keskitytään epäolennaiseen. Siinä ei ole sinänsä mitään pahaa. Karvaisen treenikaverin rauhoittumisen ja levon kannalta on kuitenkin  merkitystä sillä, mitä koira tekee kun ohjaaja ei keskity sen kanssa puuhailuun. Roikkuu narussa energiaansa kuluttaen tietämättä mitä pitäisi tehdä vai lepää häkissä ja lataa akkujaan seuraavaan rupeamaan?

Jos haluat saada vinkkejä ja intoa oman koirasi kanssa toimimiseen, jätä yhteystietosi tästä. Lupaan kohdella osoitettasi arvokkuudella! Lähetän postia 1-2 kertaa kuukaudessa ja pääset milloin vain perumaan postien tulon.

Artikkelin kuvat: Pixabay

 

9 vinkkiä kurakaudesta selviämiseen

Ihana kevät – vai onko sittenkään? Koiranomistajan kammoamat kurakelit ovat saapuneet.  Aurinko paistaa, lumi sulaa vauhdilla ja räystäiltä lirisevät vesinorot.  Ilmassa leijuva katupöly tarttuu turkkiin ja kun aurinko luo säteitään asunnon ikkunasta sisään, tietää totisesti asuvansa eläintaloudessa.

Keräsin kevään kura-ahdistusta helpottamaan vinkkilistan, jonka avulla edes jokunen hiekanjyvänen jää päätymättä olohuoneeseen. Poimi parhaat vinkit käyttöösi heti!

  1. Hanki koiralle kurahaalari ja -tossut. Niiden avulla pysyy turkki siistimpänä, etenkin jos muistat harjata koiran aina ulkoilun jälkeen. Joudut kyllä pesemään tai ainakin huuhtelemaan haalaria ja tossuja, mutta se on usein pienempi paha kuin koko koiran kuuraaminen.
  2. Vältä kaikkein kuraisimpia katuosuuksia. Keväisin metsäpolut säilyvät pisimpään siisteinä, suosi niitä jos haluat pitää lenkkikaverin tassut puhtaana. Jos omistat auton, pakkaa koira mukaan ja aja puhtaammille lenkkeilymaille.
  3. Trimmaa koira lyhyeen turkkiin ennen pahimman rospuuton alkua. Näyttelyintoisille tämä ei ole varteenotettava vinkki, mutta monelle muulle on. Turkin runsaus ja sisään kulkeutuvan hiekan ja roskan määrä ovat melko suoraan verrannollisia toisiinsa. Jos et voi trimmata koko koiraa, siisti ainakin tassut ja tassunpohjat.
  4. Pidä koiran turkki puhtaana. Liasta tahmainen turkki kerää mukaansa huomattavasti enemmän epäpuhtauksia kuin puhdas. Erityisesti pitkäkarvaisia koiria kannattaa kurakaudella pestä useammin, sillä pitkässä turkissa on uskomaton tarttumapinta-ala kaikelle ei-toivotulle. Hoitoainetta kannattaa käyttää. Jos olet allerginen kevään siitepölyille, ahkera koiran pesu on sitäkin hyödyllisempi toimenpide.
  5. Varaa ulko-oven viereen pyyhe tai rätti, jolla voit pyyhkiä karkeimman lian pois jo ennen rappukäytävään/eteiseen menoa. Mikäli asunnon huonejärjestys sen mahdollistaa, kannattaa koira kävelyttää sisälle kylpyhuoneen kautta. Jos sitä mahdollisuutta ei ole, voit varata vadillisen pesuvettä ulko-ovelle samaan tarkoitukseen.
  6. Rajaa koiralle kuivattelutila. Painava hiekka putoaa lattialle, kun koiran turkki kuivuu. Jos olet opettanut koirasi ravistamaan käskystä, pyydä koiraa ravistamaan ennenkuin päästät sen kuivattelutilasta muualle asuntoon.
  7. Anna koiran peuhata lumikasassa ennen sisätiloihin menoa. Lumi on tehokas puhdistaja!
  8. Käytä kotisiivoukseen lattialastaa ja kosteaa riepua. Jos imuroit ahkerasti, nostatat turhaan kaiken pölyn ilmaan. Lastalla voit lakaista suurimmat roskat sivuun, nostaa ne roskikseen ja pyyhkäistä kostealla rievulla loput. Huoneilma puhdistuu oleellisesti tätä tapaa käyttäen.
  9. Muista, että kesä on tulossa. Muutaman kunnollisen sadepäivän jälkeen sekä ilma että kulkuväylät ovat taas puhtaampia. Tämä ON vain väliaikainen vaihe.


Jos haluat saada vinkkejä ja intoa oman koirasi kanssa toimimiseen, jätä yhteystietosi tästä. Lupaan kohdella osoitettasi arvokkuudella! Lähetän postia 1-2 kertaa kuukaudessa ja pääset milloin vain perumaan postien tulon.

Artikkelin kuvat: Pixabay

Näin piristät rally-tokotreenejäsi

Kekseliäiskin koiraharrastaja jää usein jumiin omiin tottumuksiinsa ja toistaa samoja harjoituksia turhan paljon. Ryhmässä treenaavia suuremmassa vaarassa urautua ovat yksinään treenaavat, joilla ei välttämättä ole treenikaveria laisinkaan. Tässä loistoidea myös teille!

Rally-tokon valmennusryhmäläiseni saivat viime viikon kotitehtäväkseen kehitellä omia rally-tokokylttejä. Mitään rajoitteita ei tehtävänannossa ollut, joten mielikuvitus sai laukata valtoimenaan.

Innokkain ryhmäläinen toi mukanaan kokonaista kuusi ihkauutta tehtävää! Kokonaisuudessaan uusia tehtäviä oli yli kymmenen – hulvaton ideointi selvästi motivoi harrastajia.

Tässä Mallan & jackrussellinterrieri Triinen tyylinäyte tehtävästä ”koira eteen, pyörähdys, istu, oikealta sivulle, istu”. Ei muuten ollut ihan helpoimmasta päästä tämä tehtävä. Yhdessä mietimme, miltä kyltti vihjekuvioineen näyttäisi. Jätimme sen kuitenkin piirtämättä ja pysyttäydyimme kirjallisissa ohjeissa.

Katso videolta mallisuoritus.

Kokeiltuaan useampia itse keksittyjä kylttitehtäviä Triinen ohjaaja totesi huvittuneena: ”Me halutaan kisata näillä uusilla kylteillä, täähän osaa nää kaikki hassut temput tosi hienosti!” Niin muuten osasi.

Idearikasta treenikevättä sinulle, lukijani! =)

Jos haluat saada vinkkejä ja intoa oman koirasi kanssa toimimiseen, jätä yhteystietosi tästä. Lupaan kohdella osoitettasi arvokkuudella! Lähetän postia 1-2 kertaa kuukaudessa ja pääset milloin vain perumaan postien tulon.

Kenen etua ajattelet?

Pari päivää sitten jouduin raskain mielin saattelemaan vanhimman koirani Konstan ikivihreille niityille ja metsäpoluille. Halusin säästää suurella sydämellä palvelleen harrastuskoirani hetkeltä, jona se ei olisi enää itse päässyt liikkumaan, olisi lakannut syömästä tai sen iloisesta pompahtelusta olisi ollut liian pitkä aika.

Olemme nyt suurten kysymysten äärellä.

En ikinä voi unohtaa sitä päivää, kun haaveilemani partispentu ilmentyi sylissäni yönmustana pysähtymättömänä pallona, joka puri lakkaamatta käsiäni ja yritti kiipeillä olkapäilläni koko kotimatkan.

Lemmikkiä ottaessaan ihminen sitoutuu elämänmittaiseen yhteiseen matkaan. Tuo matka tulee jonakin päivänä päättymään,  tavallisimmin eläinlääkärin myötävaikutuksesta. Kun pentu saapuu perheeseen, tuntuvat lemmikistä luopumiseen liittyvät asiat kaukaisilta.  Uudesta elämästä ja perheenjäsenestä iloitseminen täyttää kaiken tilan ja hyvä niin.

Elämä koiran kanssa on vertaansa vailla, useamman koiran kanssa moninkertaisesti antoisaa. Konsta saapui aikoinaan kolmanneksi koiraksi laumaan, jonka ohjaksia pitelivät jo seniori-iän saavuttaneet x-rotuiseni. Luotettavien ja varmatassuisten toverien seuraan oli helppo lyöttäytyä. Oli aina joku, jonka askelia seurata. Laumassa vallitsi harmonia.

Meidän ihmisten tapaan myös koirat ovat yksilöitä. Siinä missä yksi tykkää touhuta paljon itsekseen, kaipaa toinen alati sosiaalista kanssakäymistä ja on seurallisempi tapaus. Koirien tapauksessa voimme jossain määrin vaikuttaa asioihin koulutuksella, mutta eläimen synnynnäisiä ominaisuuksia emme pysty muuttamaan. Geenien valta on vankkumaton.

Konsta oli aina hyvin ylpeä uusista oppimistaan asioista.

Kun kolmen koiran laumastani vanhimmat olivat siirtyneet ajasta ikuisuuteen ja ruokakuppirivistöä täydentämään tassutelleet karvakaverit varttuivat, aloin huomaamaan laumassa säröilyä. Asiat eivät enää sujuneet yhtä mutkattomasti kuin aikaisemmin ja uusista tulokkaista toinen olikin keskimääräistä tiukemmilla tahtotiloilla varustettu.

Kaikki koirat eivät ole sitä tyyppiä, joka laumajärjestyksen muuttuessa ottavat niinsanotusti homman haltuun pelkällä karismallaan. Konstasta näki, ettei sillä ollut haluja maanantaipalaverien pitoon sen enempää kuin pyrkyrialaisen palauttamiseen takaisin maan pinnalle. Jo pentulaatikossa se oli tallaillut omia polkujaan muiden nauttiessa maitobaarin antimista. Konsta piti valtavasti olostaan omassa rauhallisessa  kuplassaan.

Arki vaati yhä tarkempaa pelisilmää meiltä kaksijalkaisilta. Pieni, mutta sisukas Konsta ei kuitenkaan antanut nuorempiensa hyppiä silmille ja oli tarvittaessa valmis myös puolustamaan kuplaansa. Riittämättömyyden tunne valtasi mielen joinakin pimeinä iltoina, mutta vastuuni kantavana koiranomistajana en missään kohtaa harkinnut yhdestäkään koirastani luopumista.

Kun siskoni  koirattomien vuosiensa jälkeen varovasti ehdotti, josko koira muuttaisi eläkepäivikseen hänen huomaansa, päätin antaa molemmille mahdollisuuden. Oli sykähdyttävää huomata, miten vanha koira silminnähden nautti emeritusarvostaan maaseudun rauhassa.

Konstalle oli lottovoitto päästä ainoaksi koiraksi talouteen, jossa se sai elää täysin omien aikataulujensa mukaan. Kukaan tai mikään ei horjuttanut sen asemaa suurimpana, kauneimpana ja rakastetuimpana perheenjäsenenä. Kun ensimmäisen kerran tapasin Konstan uudessa kodissaan, se vilkaisi ohimennen minuun ja tassutteli määrätietoisesti uuden emäntänsä perässä. Voisi sanoa, että vakka oli löytänyt kantensa.

Konsta kurakelin lenkillä rauhallisissa maalaismaisemissa.

Tilanne sysäsi minut pohtimaan koiran omistamisen ja lemmikin kanssa elämisen syvempiä merkityksiä. Konsta suorastaan puhkui tyytyväisyyttä ja sellaista rauhallisuutta, jota en siinä kotioloissa ollut havainnut. Sen turkki alkoi vahvistua ja siskoni kertoi, miten he yhdessä Konstan kanssa opettelivat uusia asioita, kuten esimerkiksi sitä, lähdetäänkö kotiovelta postilaatikon suuntaan vai toisaalle. Stressi oli poistunut.

Kokemukseni perusteella koira voi olla näennäisesti ookoo elinympäristössään, mutta kun oikeat asiat muuttuvat oikeaan suuntaan, puhkeaa koko paketti aivan uuteen loistoonsa. Olen joskus kokenut huonoa omaatuntoa ajatellessani, että jonkun toisen koira olisi onnellisempi erilaisella omistajalla tai toisenlaisessa elinympäristössä. Huoli pois, tässä piilee totuus.  Olen kokenut sen itse.

Muistan Cesar Millanin sivunneen luennollaan aihetta eläinten ja ihmisten erilaisista energiatasoista ja niiden yhteensopivuuksista. Maanläheinen kuvaus siitä, miten ekstrovertti koiranomistaja voi räiskähtelyllään olla täysin väärä omistaja matalaenergiselle koiralleen, teki etupenkin hörökorvaiseen kuulijaan suuren vaikutuksen.

Tieto lisää tuskaa. Usein myös ajattelu tekee niin. Luopumisen tuska ja suru ovat ylläni oman aikansa. Jonakin päivänä ja joitakin pohdiskelevia tekstejä myöhemmin tulee hetki, jolloin ymmärrän Konstan merkityksen opettajanani viimeisen neljäntoista vuoden aikana. Asiat eivät aina ole olleet helppoja kohdata, mutta kun suuria siirtoja on tehty koiran etu edellä, on lopputulos ollut paras mahdollinen.

Kenen etua sinä ajattelet?

 

Eroahdistuksen ehkäisyvinkit

Koira on laumaeläin, joka kiintyy kotiväkeensä. Kun kotiväki poistuu päivän askareisiinsa, on koiralla tylsää ja yksinäistä.

Eroahdistukseksi kutsutaan ilmiötä, jossa koira stressaantuu yksinjäämisestä ja alkaa käyttäytyä ei-toivotulla tavalla. Tavallista on ääntely, paikkojen rikkominen, tarpeidenteko sisälle ja niin edelleen. Kaikki tämä on omistajan kannalta ongelmallista käytöstä. Usein naapureidenkin.

Mitä koiranomistaja voi tehdä ehkäistäkseen eroahdistusta?

1. Opeta koira olemaan yksin. Riippumatta koiran iästä se täytyy opettaa olemaan yksin. Yksinolon taitoa ei ole koiraan asennettu ennalta. Pennun kanssa tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta myös vanhempi koira saattaa tarvita totuttelua yksinoloon esimerkiksi kodinvaihdon tai muuton yhteydessä. Kesäloma mökillä pennun kanssa on varmasti mukava aloitus yhteiselle taipaleelle, mutta aikaa täytyy varata myös kaupunkikotiin ja yksinoloon totuttamiseen.

2. Jätä koiralle virikkeitä. Kun koira jää yksin, jätä sille turvallisia virikkeitä. Tylsyys kaikkoaa kun koiralla on tekemistä.  Askartele wc-paperihylsyistä namipiiloja, tarjoa koiralle turvallisia leluja yksinolon ajaksi jne. Useimmiten koiran vireystila laskee noin puolen tunnin kuluttua yksinjäämisestä.

3. Huolehdi koiran perustarpeista ennen lähtöäsi. Nälkäinen koira, jota ei ole käytetty asioillaan hetkeen aikaan stressaantuu takuuvarmasti helpommin kuin se, joka on saanut tehdä reippaan lenkin ja nauttinut aamiaisensa ajallaan ennen yksinjäämistä. Täydellä massulla unet maistuvat ja on rauhaisaa odotella isäntäväkeä kotiin. Jos koira on kovin energinen, lisäväsytä sitä aivovoimistelulla, älä fyysisellä rasituksella (jäät aina toiseksi).

4. Katso peiliin. Liian moni koiranomistaja tekee lähdöstään ja paluustaan suuren numeron. ”Voiäitin/iskänpikkumussukkamitensinänyttämänkinpäivänpärjäät?”.  Lässyttäminen koiralle ei tässäkään tapauksessa auta, päinvastoin. Koira ihmettelee, mitä kummaa nyt tapahtuu kun omistaja käyttäytyy noin ja ahdistus yksinjäämisestä kasvaa. Kun sanon, että eroahdistus ilmenee usein koiran omistajissa pahempana kuin koirissa, en vitsaile. Ryhdistäydy!

5. Luo rauhalliset rutiinit. Sen sijaan, että teet näyttäviä lähtöjä ja kotiinpaluita, anna koiran olla. Ulko-oven käymisen ei tarvitse olla mikään juttu, vaan ihan yhtä tyhjänpäiväinen asia (koiralle) kuin kahvinkeitto. Koirat rakastavat rutiineita ja kun opetat koirasi tiettyyn kaavaan kotoalähdön ja -paluun kanssa, ei ongelmia synny. Koirat eivät varsinaisesti pidä yllätyksistä ja ohjelmanumeroista.

Esimerkki. Kuvan nuorelle koiralle on opetettu, että kotiväen lähteminen tarkoittaa namin saamista. Kun lähtönamista on rakennettu oikeanlainen rutiini koiralle, se asettuu tuttuun palkitsemispaikkaansa jo hyvissä ajoin odottamaan, josko isäntäväki voisi ystävällisesti poistua ja tarjota joka-aamuisen herkkupalan. Jos katsot kuvaa tarkkaan, voit havaita koiran rauhallisen olemuksen. Todennäköisesti tämä koira valkkaa talon parhaan unipaikan kunhan on herkkunsa saanut.

”Siirryin tähän odottelemaan
koska lähdet.  Sit mä saan sen herkun.”

HUOM! Vaikeissa ja pitkälle edenneissä eroahdistustapauksissa kannattaa viipymättä ottaa yhteys ongelmakoirakouluttajaan ja/tai koiran käytösongelmiin perehtyneeseen eläinlääkäriin. Apua on saatavilla!

Kuvat: Pixabay, Sanna Rajala.

 

Onnistuneen treenin aakkoset

Olet varannut hallivuoron kulmakunnan hienoimmasta koirahallista. Tai ehkä olet päättänyt harjoitella kotona uusia ja hyödyllisiä asioita koirasi kanssa.  Sinulla saattaa olla kurssipaikka tunnilla, jolla treenaa myös muita koirakoita. Olivatpa harjoittelusi puitteet mitkä tahansa, nämä perusasiat auttavat sinua onnistumaan entistäkin paremmin.

1. Aloita harjoitus/mene treeneihin vain ollessasi hyvällä tuulella.
Koirat haistavat meissä helposti erilaisia tunnetiloja. Ne myös havainnoivat käyttäytymistämme hyvin tarkasti eri tilanteissa. On hölmöä ajatella, että koiraa voisi näissä asioissa huijata. Jos olet huonolla tuulella tai kovin stressaantunut, kannattaa koiran kanssa harjoittelu suosiolla siirtää parempaan hetkeen.

2. Varaa riittävästi aikaa!
Lähde treeneihin ajoissa, jotta ehdit ulkoiluttaa koirasi ennen harjoittelun aloittamista.
Rauhoitut myös itse kävellessäsi koiran kanssa hetken kiireettömästi. Jos pyyhällät tukka takana harjoituksiin, teet hallaa itsellesi, koirallesi ja mahdollisille muille kanssanne treenaaville. Rauhallinen olotila narun molemmissa päissä tarjoaa hyvät lähtökohdat onnistuneille suorituksille.

3. Suunnittele harjoitus.
Ennenkuin aloitat, laadi treenisuunnitelma. Ilman suunnitelmallisuutta harjoittelu jää helposti puuhasteluksi, joka voi kyllä olla äärimmäisen hauskaa, mutta ei kovin hyödyllistä oppimisen kannalta. Mikäli harjoittelet ohjatussa ryhmässä, on ryhmän vetäjä todennäköisesti tehnyt suunnitelman puolestasi.

4. Pidä kiinni kriteeristäsi.
Kriteeriksi kutsutaan sitä rimaa, jonka yli menevät suoritukset hyväksyt ja jonka alle jääviä et. Kun suunnittelet harjoituksesi, päätä myös etukäteen, minkälaisesta asiasta milloinkin palkkaat koiran. Koiraa ei kannata palkita käytöksestä, jonka et halua lisääntyvän vaan siitä, mitä tahdot enemmän. Ole johdonmukainen koiralle myös silloin, kun kouluttajasi ei tarkkaile sinua.

5. Tauota treeni!
Saat treenistä enemmän tehoja irti kun pidät taukoja. Muutama minuutti treeniä kerrallaan, useamman kerran päivässä tuottaa parempaa tulosta kuin tunnin huhkiminen yhteen soittoon. Jos olet varannut tunnin hallivuoron, tauota se useampaan lyhyeen pätkään. Koiran alitajunta tallentaa opittuja asioita lepohetkien aikana. HUOM! Lepohetket tarkoittavat sitä, että koira laitetaan joko autoon tai häkkiin lepäämään.

6. Keskity koiraan!
Kun harjoittelet koiran kanssa, keskity yhteiseen tekemiseenne. Koirasi antaa treenihetkissä kaikkensa ja odottaa samaa sinulta. Ehdit vaihtamaan kuulumisia treenikavereidesi kanssa harjoitusten jälkeenkin, joten ei kannata tuhlata kallisarvoista harjoitteluaikaa siihen!

Kuva: Pixabay.

Heelerit rally-tokossa

Viime kesän heelerleirin kouluttajavierailuni ja pienen koiran kouluttamista käsittelevän blogitekstini myötä minua pyydettiin kirjoittamaan aiheesta hieman laajemmin Heeler Harrastajat-lehteen. Kirjoitus kokonaisuudessaan löytyy hiljan ilmestyneestä lehden numerosta 4/2016.

Lancashire heeler eli tuttavallisemmin heeler, on matalajalkainen ja pitkäselkäinen otus, jonka sisältämä energiamäärä saattaa räjähtää, mikäli koiralle ei tarjota tekemistä. Aktiivinen heeler ei päästä ohjaajaansa helpolla, vaan haastaa tämän harjoittelemaan ahkerasti myös omia kouluttajan taitojaan.

Heelerin pienen koon vuoksi sen palkitseminen asettaa koiran ohjaajalle haasteita. Jos koiran etujalkojenkin halutaan pysyvän maassa suorituksen aikana, on palkkanami annettava riittävän matalalta tai keksittävä muita tapoja palkata kuin kädestä. Kehotin vauvaheelereiden omistajia hyödyntämään rodun kontaktihalukkuuden jo pentuaikana, sillä mikään ei korvaa toimivaa katsekontaktia, kun koiran kanssa myöhemmin halutaan opetella uusia asioita.

Jalkojen pituudesta huolimatta pitkäselkäinen koira tarvitsee paljon harjoitusta, jotta sen takapääkin toimisi riittävän hyvin rally-tokoa ajatellen. Pötkömallisen koiran lihaskunnosta on syytä huolehtia, sillä koiran fyysiset ominaisuudet aiheuttavat tavallistakin suuremmat haasteet koiran aktiiviselle takapään käytölle. Rally-tokossa takapään käyttö on asia, jonka löytää edestään ennemmin tai myöhemmin, jos sen taakseen jättää.

Heeler Harrastajat 4/2016.

Etsitkö kouluttajaa?

Tulevan kesän kenneltapahtumien kouluttajavaraukset tehdään nyt.
Positiivisen ja osaavan kouluttajan löydät täältä!