Houkutusta kerrakseen!

Järjestän yritykseni koulutustoiminnan puitteissa epävirallisia kilpailuita, pääasiassa rally-tokossa. Edellisissä kisoissani maaliskuussa kuuntelin herkällä korvalla osallistujien puheita aiheista, joita pitäisi harjoitella enemmän. Yhdeksi teemaksi nousi houkutus.

Houkutus on rally-tokon avoimen luokan tehtävä, jossa tarkoituksena on koiraa seurauttaen kiertää kahdeksikko kahden merkkikartion ympäri. Helppoa – äkkiseltään kyllä! Kun merkkikartoiden läheisyyteen sijoitetaan metwurstirasia, puolikas nenäliinapaketti,  Bilteman kuvasto tai pari huolellisesti käytettyä pehmolelua, muuttuu tilanne oitis. Eikä koira saa kiinnostua houkutuksista saati koskea niitä!

Arkisetkin asiat saattavat olla hyvin kiinnostavia koiran mielestä.

Tänään pidettyihin epiksiin räätälöin houkutustreeniä kaipaaville ihan oman luokan. Houkutusluokan rata sisälsi 11 tehtävää, joista 5 (käytännössä joka toinen) oli erilaisia houkutuksia. Välitehtävät olivat helppoja pysäyttäviä tehtäviä, jotta ohjaajat saivat ottaa koiran haltuun ennen seuraavan houkutuksen lähestymistä. Houkutusluokassa sai palkata – harjoitushan se leikkimielisestä kisasta huolimatta oli!

Haastavia ratatehtäviä yhdistää usein sellainen tosiasia, että ohjaajat epäilevät onnistumistaan ja koirat suoriutuvat erinomaisesti. Niin kävi nytkin! Houkutuksista kiinnostuttiin yllättävän vähän. Enemmän haastetta oli ohjaajilla, jotka yrittivät parhaansa mukaan pysyä oikealla reitillä mutkaisella radallani.

Eniten haastavaa oli saada pieneen (10×10 metriä) harjoitushalliin mahtumaan suorituskelpoinen rata. Mielikuvitusta käyttäen ja rally-tokon sääntöjä luovasti mukaillen kuitenkin onnistuin vähintään kohtuullisesti.

Kiitos kaikille 8.4.2018 kevätepiksiin osallistuneille! Meillä järjestäjillä oli mukava päivä – toivottavasti teilläkin!

Radan esittely menossa.

Kuvat: Sanna Rajala

Jos haluat saada vinkkejä ja intoa oman koirasi kanssa toimimiseen, jätä yhteystietosi tästä. Lupaan kohdella osoitettasi arvokkuudella! Lähetän postia enintään 1-2 kertaa kuukaudessa ja pääset milloin vain perumaan postien tulon.

 

4 kommenttia artikkeliin ”Houkutusta kerrakseen!

  1. Kiitos jutusta. Erityisesti tuo välitehtävien helppous kolahti , niinhän se pitääkin olla, miksen ole sitä ymmärtänyt 🙂 Teimme pihaan eilen 4 houkutusta ja viimeisessä oli ihmisten mielestä vaikeimmat jutut. Hyvin meni kaikilla koirilla ja oli kivaa. Palkkaa saivat paljon.

    1. Ole hyvä! Kiva, jos jutustani oli hyötyä ja iloa! Pidin välitehtävät tässä hyvin simppeleinä, jotta varmuudella päästään harjoittelemaan sitä, mitä piti. Liian vaikeat välitehtävät voivat viedä huomiota houkutuksilta, joihin tässä oli tarkoitus nimenomaan keskittyä.

  2. Hei, tuohan on loistoidea! Olen käyttänyt vain ”miinakenttää”, jossa kaikkea mahdollista on sinne sikin sokin viskelty muiden tehtävien häiriöksi, mutta tämähän on selvästi parempi kun siinä on selkeä rakenne.

    1. Kaikkea kannattaa kokeilla! ”Miinakenttä” on myös hyödyllinen harjoitus, mutta houkutusten muotoon rakennettu rata antaa mahdollisuuden treenata houkutusta pykälää kisamaisemmassa muodossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *