Tio tips till rallyträning

Visste du, att jag håller rallylydnadskurser också på svenska? För att  träna lite också min skriftlig svenska, skrev jag denna artikel för dig. Hoppas du får nytta av den!

Här kommer 10 tips till rallyträning!

1. Attityd

Attityden är allra viktigast! Att hunden verkligen vill jobba med föraren och gör det ivrigt!
För att påverka hundens attityd, gör lätta övningar med stor glädje! Tex. position är ju inte så viktig, bara attityd
när du jobbar med den! Kom ihåg att träna små, korta pass, inte för långa. Hunden måste tänka efter övningen ”neeeej, sluta inte, jag vill träna mer med dig!”. Passar också för mer erfarna hundar! Sluta träningen alltid när det går som bäst!

2. Samarbete & tillit

Samarbete är en sak, som man bygger i vardagen. Gemensamma promenader, de små klappstunderna på soffan osv. Att vara en logisk och rättvis hundägare är viktigt om man vill samarbeta framgångsrikt med sin hund.

Vill du, att hunden litar på dig, måste du också lita på hunden! Din hund är mycket duktigare än du tror!

Ha roligt när du tränar med din hund!

3. Kontakt & Följsamhet

Det är alltid hunden som tar kontakten, inte föraren. Att träna är en belöning för hunden. Därför är det viktigt att hunden får jobba med kontakten innan du börjar träna. Kontaktträningar får man gärna göra med en mera erfaren hund också!

En rallylydnadsbana består av 10-20 skyltar. Mellan skyltarna finns det 3-5 meters avstånd, vilket betyder att en bana innehåller tiotals meter bara följsamhet. Kom ihåg att träna en tillräckligt bra följsamhet innan du börjar träna längre banor.

4. Rutiner

Hundarna älskar rutiner. Dom känner sig tryggare och säkrare, när sakerna händer i en viss ordning varje gång. Ta hand om rutiner och att rutinerna är likadana både på träningen och på tävlingar. Så hjälper du hunden att hålla samma sinnebild i båda situationerna. Det som händer i träningen händer också i tävlingen osv.

5. Kombinera och variera

Samla olika idéer och varianter av tex. en skylt. Hur många enskilda kunskaper kräver ett visst skyltmoment? Kombinera olika skyltar till en kort bana. Vad händer det, om det finns bara ett kort avstånd, tex. två meter mellan två skyltar? Träna olika slags störningar, men alltid så, att hunden klarar sig med dom. Störningarna får inte vara skrämmande för hunden. Håll träningen rolig och överraskande!

6. Känn reglerna

Vill du tävla i rallylydnad, lär dig reglerna! Momentbeskrivningar är också värt att kunna bra. De mest allmänna felen hittar du från tävlingsdirektiven (länk nedan). Det finns ett, tre och tio poängs fel, som är bra att förstå. Omtagningen kostar tre felpoäng och det betyder att ett poängs fel lönar sig inte att omta på banan.

OBS! Om det står ”Föraren svänger på stället.” i momentbeskrivningen, betyder det att förarens fötter trampar på en A4. Då får man inte ta ett steg.

Kom ihåg att lära dig skyltarna!

7. Start och mål

Startskylten är den viktigaste skylten på banan! Om du inte känner dig bekväm där, känner du dig knappast bekväm på hela banan. Träna startskylten flitigt! Också med alla slags störningar. Berätta för din hund att ni kommer att klara banan jättebra! Kom ihåg att andas och lita på dig själv!

Vid målskylten avslutar ekipaget sin banprestation. Målskylten ska man passera i den takt och på den sida som föregående skylt bestämmer. Dvs. ekipaget stannar inte vid målskylten utan går förbi. Då slutar också tidtagningen.

8. Reflektera

Reflektera dina träningar och tävlingar. Ha en träningsdagbok till exempel ett häfte, blogg eller Youtube. Det spelar ingen roll vilket alternativ du använder, men det är viktigt att tänka efter, hur det gick idag. Speciellt när träningen går extra bra, är det nödvändigt att veta, vad som gjorde framgången! Genom att titta dej i spegeln både på dåliga och framgångsrika dagar kommer du att känna dig bättre som en duktig hundförare!

9. Var realistisk

Var realistisk med dina målsättningar. Ju högre du vill komma, desto mera får du träna. Hur många timmar per en vecka vill du träna? Känn också dina egna och hundens styrkor och svagheter. Genom att koncentrera på svagheter kommer du att få bättre tävlingsresultat än att träna bara det, som är lätt och roligt för dig.

10. Framgång

Njut av träningen! Kom ihåg att det inte är hunden som har valt rallylydnad till er gren, utan du! Hunden har inte heller anmält sig till en enda tävling. Därför är det viktigt att ha roligt varje gång du tränar. Träningen är kvalitetstid mellan er två!

Lita på dig själv! Lita på din hund!

Länkar:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *